Tel.: +36 20 610 9871 e-mail: info@illatotthon.hu

Allergia

5 perc alatt elmúlt az allergiás tünetem!

Hogyan meríts megoldást a természet patikájából :)

Évezredek óta hívja segítségül az ember a növények erejét. Vajon a mai korban miért is lett ez a bevált ősi tudomány elfeledve? Végiggondolva teljesen logikus, hogy a természetben előforduló molekulaszerkezetek könnyebben, mellékhatások nélkül képesek beépülni és pozitívan hatni a testünkre, mint a laborban előállított szintetikus készítmények. Hiszen az ember is a természet része, vagyis egykoron az volt. A mai felhőkarcolók, panelházak között, lebetonozott, térkövezett életterekben élők egyre kevésbé tudnak kapcsolódni a természethez. A fák, virágok illata, a föld érintése egyre ritkábban a mindenapjaink része. Sajnos ez a túlzott higiénia, izolálódás a természettől, adja az alapját többek között az allergiás megbetegedéseknek, aminek lelki eredetére is érdemes ránézni.

Miért számít ma már népbetegségnek, miért van ennyi allergiás megbetegedés a mai civilizált társadalomban?

A természettől eltávolodott emberi testnek nincs tere levezetni a feszültséget a földhöz való kapcsolódás által. Feltöltődni, feltölteni a tüdejét természetes illatokkal, rezgésekkel. Ez a fajta izoláltság táptalaja a depressziónak, lehangoltságnak. Régi korok mondata, miszerint „az anyaföld mindent megad nekünk, amire szükségünk van” (ételt, menedéket, otthont, ivóvizet, gyógyírt a bajainkra) mára már csak egy ősi mondás, a városi ember nem érzi ennek a mondatnak az értelmét. Hiszen a teljes természet közeli kapcsolatot ebben az általunk teremtett, steril világban soha nem éltük át vagy legalábbis kevesen tudják átélni itt a civilizált világban.

Voltál e valaha olyan túrán, ahol nem tudtad, mi az úti cél? Volt e valaha, hogy terv nélkül az „univerzum” útmutatásra bízva magad indultál neki az ismeretlennek? Mit gondolsz, mik azok a belső értékek, amiket ki kell magukban edzeni egy ilyen úthoz, mi az, amire ilyenkor támaszkodnál? Mik azok az érzések, félelmek, amik egy ilyen út előtt biztos előjönnének benned?

Hunyd be a szemed, és ha van kedved, szánj ennek a kérdésnek a megválaszolására pár percet….

Régen az utazás egyfajta zarándokút volt. Egyfajta kihívása a testnek és a léleknek. A félelem legyőzése, a saját belső vívódásaid feltérképezése, elengedése, a saját magadba és az életbe vetett hited erősítése volt a cél. Ezeken a lelki transzformációkon mind-mind áthaladt az, aki vállalkozik egy ilyen utazásra.

Most „nyaralás” van: utazási irodák által megszervezett, előre rögzített szállás (pontos 3D fényképpel), meghatározott étkezés és programok. A test biztonságban van, de a lélek szenved, elveszik tőle a fejlődés lehetőségét, fulladozik. Ma már elvileg mindent lehet, mégis megítélnek, ha kilógsz egy valakik által állított standardból. Nehéz követni a lelked szavát, üzeneteit. Régen is megvolt a szabályrendszer, de ezek a testi, fizikai kihívások lehetőséget adtak arra, hogy a lélek edződjön, fejlődjön, a bent felhalmozódó agresszió levezetődjön.

Az utazásnak célja volt, amire hetekig készültek lelkileg, hiszen a hosszú út akkoriban megpróbáltatásokkal teli volt. Nekivágni a sokszor ismeretlen tájnak GPS és társai nélkül, elengedni a kontrollt, rábízni Magam az univerzumra, hagyni és bízni, hogy úgyis az fog történni, ami számomra a legjobb, leghasznosabb a nagy egészet tekintve. Testnek és léleknek egyaránt edzetnek kellett lenni ehhez a kihíváshoz.

Ehhez kell egy jó adag bátorság, hit egy felső erőbe, hit önmagadba, magabiztosság, önmagadért való kiállás.

Vagy volt a vándorút, amire a „vándorlegény” vállalkozott (ahogy ez a mesékben is megjelenik) Saját maga állított fel egy kihívást, elérendő célt önmaga felé, hogy aztán megmutassa a világnak mire képes, de saját magának is fontos volt bizonyítania a rátermettségét.

A fent említett gondolatok jutottak eszembe, amikor az allergia lelki kiváltó okára kerestem a választ… Holisztikus megközelítésben bizony a lelki okokra is érdemes fókuszálni, feltérképezni magunkban a testi tünetek enyhítése mellett.

Az allergia a tudomány szemszögéből az immunrendszer túlzott reakciója, olyan anyagokra, amelyek más embernél semmilyen reakciót nem váltanak ki.

Fél, pánikol a szervezet olyantól, ami valójában nem veszélyes egy egészséges emberi szervezetre. A média által ránk ömlesztett, sokszor álhírek megzavarják az ember belső iránytűjét, érzékelését és a hallott dolog győz. Ha ezt ösztönösen, belül nem tartjuk igaznak, akkor beindulhat egy vészreakció. Illetve az ellentmondásból eredően belül kialakuló agresszió szintén táplálhatja ezeket a tüneteket. Hiszen ha az egyén a külvilágban nem tudja kifejezni ezt az ellentmondást, akkor belül éli meg.

A belső stabilitás, az erős meggyőződés, önmagunkba vetett hit kimunkálásával, erősítésével csökkenthető az ilyesfajta túlzott reakció.

Egy kis kitekintés, hogy a keleti filozófia, gyógyászat mit mond az allergia lelki hátteréről:

Nyilván, ezeket ne vegyük minden esetben készpénznek és ítéletnek inkább egy lehetséges útmutatás!

Szénanátha: Ebben az esetben virágporral szembeni allergiáról van szó, amely a megtermékenyülést, szaporodást szimbolizálja. A szénanátha szexuális téren jelentkező, többnyire öntudatlan elutasítására utal. Ez az elutasítás a szexualitás egészét vagy annak valamely vonatkozását érinti.

Állatszőr allergia: Ez az allergiatípus általában az emberben meglévő animális vonások elutasítását jelzi. Itt az ösztönöknek állatias alantas tulajdonságként való felfogásáról és megvetéséről van szó, bár az illetőben egyidejűleg erős vágy él irántuk.

Macskaszőr allergia: Az állatszőr allergia e speciális esetében a női szexualitás zavara fejeződik ki, az odasimulástól, önátadástól, megnyílástól való vonakodás.

Kutyaszőr allergia: Az állatszőr allergia e megnyilvánulása a szexualitás férfiasan agresszív megnyilatkozásának, a szexuális érintkezés közvetlenségének és követelésének elutasítását jelzi.

Lószőr allergia: Maga az ösztönszerűség utasítódik el. Világosan láthatóvá válik a tulajdon testiséggel szembeni félelem és védekezés

Házipor allergia: Az allergiának ebben a formájában az élet bizonyos területeit tisztátalannak tekintjük, ezért elutasítjuk. A belső értékrendet magas eszmények szabják meg, amit viszont jelen világunkban nem lehet érvényre juttatni.

Fontos itt megemlíteni, hogy ezek a tudatalatti érzelmeknek lehetünk csak hordozói is, a transzgenerációs minta alapján valamelyik felmenőnk érzelmeit is hordozhatjuk és jeleníthetjük meg betegség formájában.

Az aromaterápiának szerintem az a legnagyobb ütőkártyája, hogy egy – egy eszencia nemcsak a testre, hanem a lélekre is hat.

Abban a szerencsés helyzetben van az, aki az illóolajokat hívja segítségül egy- egy betegség tüneteinek az enyhítésére, hogy egyszerre képes/tudja kezelni a betegséghez fűződő érzelmi részt és a fizikai tüneteket: 2 legyet üthetünk egy csapásra.

Ez miatt történhet meg az, hogy tényleg akár 5 perc alatt múlnak el allergiás tünetek egyéneknél. Sok-sok körülöttem lévő tapasztalás íratja velem ezeket a sorokat.

Na de térjünk át a konkrét, fizikai megoldásokra…

Hogyan használhatod a természetből nyert illóolajokat allergiás tünetek enyhítésére?

A legnépszerűbb kombináció az időszakos, tüsszögős, orrfolyós pollenallergiára a citrom- borsmenta- levendula kombináció:

A borsmenta kitágítja a hörgőket, ezzel növeli a légzéskapacitást. Nyákoldó fájdalom és gyulladáscsökkentő. Segít kimondani azt, amit valójában szeretnénk, gondolunk egy helyzetről, problémáról.

A levendula antihisztamin hatása bizonyított. Irritációt csökkentő, nyugtatató hatása van. Lenyugtat, lecsendesít, ezáltal segíti az összekapcsolódást önmagunkkal. Csökken a félelem, így a bennünk lévő agresszió csendesedik, értelmét veszti.

A citrom csökkenti az orrdugulást és váladéktermelést. Természetes antioxidáns, ezáltal csökkenteni tudja az allergének mennyiségét a szervezetben. Adrenalin növelő hatása segíti a szervezetet, hogy jobban tudjon reagálni a kihívásokra. Behozza az örömöt, életkedvet a lelkünkbe. A szabadságot, a „mindent megtehetek, amit a lelkem diktál” érzését erősíti bennünk.

Emellett a bazsalikom, rozmaring, római kamilla, eukaliptuszt is segíthet bizonyos allergiás tünetek enyhítésében.

Megelőzés fontossága:

Fizikálisan érdemes felkészíteni a szervezetet az allergiaszezon előtt a rá váró terhelésre.

Sajnos a téli időszak nagyon kiveszi az energiát a szervezetből, mellékvese kifáradás jellemző. Máj, epehólyag energetizálása szükséges a téli időszak után. Legyengült szervezettel nekiindulni az allergiaszezonnak nem célszerű. Egyik alappillére a felkészülésnek a megfelelő táplálkozás. Lehet, ez már elcsépelten hangzik, de a megfelelő minőségű étrenddel nem terheled meg a szervezetedet, a bélrendszeredet, ezzel nem készteted ellenanyag termelésre, nem halmozódnak fel méreganyagok a szervezetedben, amiket el kell takarítania. Ezzel is segíted őt, hogy a védő katonáit tartalékolja az előtte álló időszakra.

Mivel az most már köztudott, hogy a mai világban, a növények tápanyagértéke csökkent, ezért nem biztos, hogy olyan mennyiségű táplálékot képesek vagyunk megenni, amennyi ásványi anyagra, vitaminra szükségünk lenne. Ezért Én-bár nem vagyok allergiás- már második éve használom a Doterra mikrotápanyag csomagját (LLV). Tavaly a teljes körű méregtelenítő kúráját is megcsináltam, ami nagyon helyrerázott. Ugyanis nagyon megérezte a testem az 5 évnyi folyamatos szoptatást. Igényelte a testem a feltöltődést, a plusz energiát. Mivel ez nem csak egy vitamincsomag, hanem úgy van összeállítva, hogy a vitaminok, ásványi anyagok mellett a sejtek energiatermelését is ösztönzi, optimálisra állítja ezért nagyon megdobta az energia szintemet tavaly és most is. Ha olyan időszakban vagy az életedben, hogy nincs időd megfelelően táplálkozni akkor ezt a 3as készítményt érdemes rendszeresen is szedned, hogy jól tudjon működni a tested. Pár nap szedés után érezhető a hatás. Az idén különösen szükségem volt erre a csomagra, ugyanis észrevettem, hogy bár minőségi ételeket eszem, mégis sokszor vagyok éhes. Fáradt vagyok napközben, reggel alig bírok kikelni az ágyból és rabja vagyok a kávénak, úgy hogy én régebben nem kávéztam. Ráadásul a napi kávéfogyasztásom egyre inkább emelkedett. Ekkor éreztem, hogy itt nem stimmel valami. Sajnos volt egy stresszesebb, kihívásokkal teli időszak a téli hónapokban, ez kivett belőlem annyi energiát, hogy a szervezetem a bevitt tápanyagból nem volt képes pótolni. A vírushelyzet miatt vérképet nem tudtam csináltatni, viszont az előző év pozitív tapasztalatából kiindulva el kezdtem szedni az LLV-t. 4 nap után elhagytam a reggeli kávét, 1 hét után a délutánit is és nagyon sokáig tudok aktívan dolgozni este. Ez azért is fontos, mert a bevitt vitaminok, tápanyagok kávé mellett kevésébé tudnak hasznosulni… Ja, és nincs éhségérzetem kaja után. Hip hip hurrá :)

Szóval visszatérve az allergiára…

Ha az immunrendszerünk erős és olyan anyagok kerülnek a testünkbe, amik fel tudják venni a termelődő (hisztaminokkal) a harcot, akkor a tünetmentes tudsz maradni vagy alig észrevehető tünetekkel megúszod az allergiás időszakot. Egy méregtelenítő kúrával pedig még bátrabban indulhatsz neki a szezonnak...

Az illóolajok pedig gyorsan és megfelelően tudnak támogatni, ha tüneteket produkálsz:

Hogyan használd?

A citrom, levendula, borsmenta kombót belélegezve vagy belsőleg, kapszulában adagolva. A nap folyamán akár többszöri inhalálás, olyan gyakorisággal, ahogy a tünet jelentkezik.

Belsőleg elég lehet napi egy kapszula reggel, vagy ha szükséges növeljük a gyakoriságot. Ha az orrunkon keresztül lélegezzük be, a tünetek pár percen belül el is tűnhetnek, ugyanis az orrjáraton keresztül vezet a leggyorsabb út az agyunkhoz, nincs semmi közvetítő, 20 mp-en belül képes eljutni az agyba az illóolaj molekulája és kifejteni hatását, ha a megfelelő illóolajat és dózist alkalmazzuk.

Amire érdemes még figyelni az allergiánál, az a hajlamosító tényezők:

- túlzásba vitt higiénia
- szmog, kipufogó gázok
- kemikáliák
- antibiotikumok
- mozgáshiány
- egészségtelen táplálkozás
- fokozott stressz

Tünetmentes allergiaszezont kívánok :)

Kapcsolat

info@illatotthon.hu

Tel.: +36 20 610 9871